bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Tot ce trebuie să știi despre garanția bateriilor auto

22 Apr 2021 (5 minute de citit)
Garanția unei baterii auto stârnește de multe ori controverse și discuții aprinse. Află tot ce trebuie să știi despre condițiile de acordare și anulare a garanției, pentru a evita situațiile neplăcute.
Montaj baterie auto și validare garanție la domiciliu

O baterie auto (baterie de pornire) are rolul principal de a porni motorul mașinii. După pornire, alternatorul începe să producă și să trimită curent spre baterie, pentru a o menține încărcată. Vă puteți imagina bateria ca pe un rezervor de curent din care se alimentează consumatorii mașinii și care la rândul lui este permanent alimentat cu curent de la alternator. Pentru ca bateria de pornire să își facă treaba, este important ca alternatorul să încarce corect, altfel bateria se va descărca și în cele din urmă nu va mai avea suficientă energie pentru a porni motorul. Din acest motiv, la achiziția unei baterii auto, pentru a beneficia de garanție, sunt necesare și obligatorii două măsurători: verificarea tensiunii de încărcare a alternatorului și consumul de curent în staționare al autovehiculului. Aceste măsurători trebuie făcute de un service autorizat R.A.R.

Verificarea alternatorului

Acest test se face cu un voltmetru, aparat de măsură care măsoară tensiunea la bornele bateriei cu motorul pornit, simulând diferite condiții de mers: în turație cu mulți consumatori porniți, în turație fără consumatori, la ralanti cu consumatori porniți, ralanti fără consumatori. Pe toată perioada testării, tensiunea alternatorului trebuie să fie cuprinsă în intervalul 13,8V - 14,4V.

Consumul de curent în staționare

Acest test se face cu motorul oprit și mașina încuiată, pentru a măsura consumul în staționare, mai exact ce curent se scurge din baterie când mașina este parcată. Un consum normal în staționare nu depășește 70mAh. În caz contrar, bateria se va descărca în staționare mai repede decât ar fi normal.

Dacă mașina trece cele două teste de mai sus, garanția bateriei este validată. Majoritatea producătorilor de baterii recomandă sau chiar impun ca aceste măsurători să fie repetate din 6 în 6 luni, pentru a se asigura că mașina exploatează corect bateria pe toată perioada garanției.

Garanția bateriei se poate anula în următoarele condiții:

  • bateria nu are măsurătorile obligatorii efectuate

Așa cum spuneam mai sus, măsurătorile sistemului de încărcare și testarea curentului în staționare sunt obligatorii pentru acordarea garanției.

  • alegerea bateriei nu corespunde cu indicațiile producătorului

De obicei, garanția se anulează dacă puneți o baterie subdimensionată (cu o capacitate mai mică) față de cerințele mașinii. Un caz particular de anulare a garanției îl reprezintă bateriile plumb-acid clasice instalate pe mașinile cu sistem start stop, care necesită baterii de tip EFB sau AGM.

  • bateria prezintă deteriorări mecanice ale carcasei

Garanția se anulează dacă bateria este spartă, crăpată, prezinte urme de scurtcircuitare sau bornele sunt avariate.

  • bateria este descărcată la mai puțin de 8V

O baterie cu o tensiune la borne de sub 8V a fost descărcată profund, caz în care garanția se anulează pentru eroare de exploatare.

  • nu există un sistem de fixare a bateriei pe mașină

În cazul în care bateria nu este fixată corect de caroseria mașinii, bateria va fi supusă unor vibrații suplimentare care pot afecta funcționarea corectă și durata de viață a bateriei.

Durata garanției

Majoritatea producătorilor garantează funcționarea corectă a bateriei pe o perioadă de 2 ani pentru autovehiculele exploatate în regim normal și 6 luni pentru autoturismele exploatate în regim de taxi, școală de șoferi, ambulanță, autospecială, mașini de distribuție.

Ce faci dacă ai probleme cu bateria în garanție

Dacă bateria nu mai pornește motorul și nu suspectezi niciuna din cauzele de mai sus, te poți adresa unui service autorizat R.A.R. (de obicei găsești o listă pe certificatul de garanție primit la achiziție). Va trebui să te prezinți cu bateria la service, împreună cu factura de achiziție și certificatul de garanție validat. Dacă acest lucru este dificil sau imposibil (e puțin cam greu să ajungi cu mașina la service daca aceasta nu mai pornește), tehnicienii noștri pot asigura depanarea la domiciliu, contra-cost. La fața locului vom efectua măsurătorile alternatorului și consumul în staționare și vei primi o baterie temporară de service ca să te poți folosi de mașină în perioada în care bateria reclamată este verificată. Termenul legal de rezolvare a unei reclamații pe garanție este de 10-14 zile calendaristice. Dacă bateria este defectă și toate condițiile de acordare a garanției au fost respectate, produsul se va înlocui cu unul nou, sau cu unul similar, dacă același produs nu este disponibil. Dacă bateria este bună dar descărcată dintr-o eroare de exploatare (cum sunt majoritatea reclamațiilor), bateria se va aduce la starea de conformitate, iar costurile vor fi suportate de către client. Dacă bateria este compromisă și se constată că nu au fost respectate condițiile de garanție, reclamația este respinsă, iar clientul va trebui să cumpere altă baterie.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.