bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Ce sunt bateriile auto pentru start-stop?

20 Apr 2021 (2 minute de citit)
Start-stop (stop & go sau funcție Eco) este o funcție pe care producătorii de autovehicule au introdus-o standard pe motoarele cu ardere internă (diesel sau benzină) pentru a reduce poluarea și consumul de carburant. Bateriile auto pentru start-stop folosesc tehnologii speciale de fabricație pentru a face față acestor cerințe mari de energie.

Funcția start-stop recunoaște când autovehiculul este în staționare (spre exemplu la semafor sau oprit în coloană) și oprește automat motorul pentru a reduce poluarea și consumul inutil de carburant. A nu se confunda cu butonul start-stop prezent în general pe modelele care au pornire keyless, buton care doar pornește și oprește motorul.

O mașină cu funcție start-stop poate solicita bateria foarte mult, mai ales în oraș unde există multe opriri, motiv pentru care o baterie normală (plumb-acid cu electrolit lichid) nu ar face față. Prin urmare, aceste mașini au nevoie de o baterie specială, cu tehnologie EFB sau AGM, pregătită să facă față unor porniri repetate.

Tehnologia AGM

AGM este acronimul de la Absorbent Glass Mat, care înseamnă “separator din fibră de sticlă absorbit” și este cea mai bună tehnologie de fabricație a bateriilor cu plumb-acid, în care acidul din baterie este absorbit în acest separator. Practic, nu există electrolit lichid în bateriile de tip AGM. Această tehnologie de fabricație conferă bateriilor o putere și o anduranță mai mare față de bateriile clasice, o durată mai lungă de viață și descărcări și încărcări repetate fără scăderea performanței. Bateriile cu tehnologie AGM se folosesc în special pe mașinile cu sistem start-stop, fiind capabile să înmagazineze energia recuperată prin frânare dar și pe mașinile care nu au sistem start-stop dar au mulți consumatori și au o nevoie de o baterie puternică și fiabilă.

Tehnologia EFB

EFB vine de la Enhanced Flooded Battery și reprezintă o tehnologie îmbunătățită a bateriilor clasice plumb-acid, cu performanțe superioare. Bateriile cu tehnologie EFB sunt folosite pe mașinile cu sistem start-stop care nu au funcție de recuperare a energiei de frânare. Au o performanță îmbunătățită față de bateriile clasice.

EFB sau AGM?

Bateriile de tip AGM sunt mai bune decât bateriile EFB. În general, dacă mașina este dotată de producător cu baterie de tip EFB, puteți face trecerea la tehnologia superioară AGM. Invers însă, dacă mașina are baterie AGM, nu este recomandat să coborâți la tehnologie EFB, întrucât EFB nu este la fel de bună în recuperarea energiei de frânare precum bateriile de tip AGM. Desigur, și factorul economic joacă un rol important, bateriile AGM fiind mai scumpe.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.