bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Care bornă se pune prima la baterie

28 Feb 2022 (1 minut de citit)
Atunci când se înlocuiește o baterie auto, este importantă ordinea de conectare a bornelor, pentru a evita un scurtcircuit al circuitului electric, ce poate duce la defecte costisitoare.
Montaj baterie auto

Deși ordinea în sine de conectare sau deconectare a bornelor pe o baterie auto nu este atât de importantă, pentru că nu se întâmplă nimic rău indiferent dacă pui plusul întâi sau minusul, este puternic recomandată următoarea regulă: se deconectează prima dată minusul și apoi plusul, iar la reconectare se pune întâi plusul și apoi minusul

Motivul pentru care se procedează astfel este că minusul fiind legat la caroseria mașinii, se deconecteză primul pentru a evita un scurtcircuit în baterie, care poate duce la defectarea circuitului electric sau chiar la explozia bateriei. Dacă am deconecta plusul în timp ce minusul este conectat, există riscul de a face o punte între borna plus a bateriei și o parte a caroseriei mașinii prin cheia metalică pe care o folosim la desfacerea bornei de plus. Dacă desfacem întâi minusul, acest scurtcircuit nu mai este posibil, caroseria fiind deconectată de la baterie. La montarea bateriei se procedează invers și anume se conectează plusul întâi și apoi minusul.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.