bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Cum afli care este plusul și care este minusul la o baterie auto

23 Feb 2022 (2 minute de citit)
Deși aparent banală, această întrebare este pusă frecvent de către cei care vor să înlocuiască o baterie sau vor să dea curent. Ne propunem să oferim câteva metode sigure de a identifica poziția corectă a polilor la o baterie auto.
Cum afli polaritatea bateriei utilizând un voltmetru digital

Toate bateriile au 2 poli, cel negativ (minus) și cel pozitiv (plus). Este foarte important ca bateria să fie conectată corect la montare, pentru a evita defecte majore ale calculatoarelor de bord. La înlocuirea bateriei sau atunci când oferi sau primești asistență la pornire cu cabluri, este foarte important să conectezi corect plus la plus și minus la minus. Inversarea polarității într-un circuit electric, mai ales al unui circuit atât de complex cum este cel auto, poate avea urmări grave și costisitoare. De aceea, trebuie să identifici corect polaritatea bornelor. Există mai multe metode prin care poți determina acest lucru, detaliate în continuare:

Înscrisurile de pe carcasa bateriei

În general, orice baterie are ștanțate semnele + și - pe carcasa de plastic sau imprimate pe etichetele aflate în zona corespunzătoare fiecărei borne. De obicei, o baterie uzată este murdară și este posibil ca aceste însemne să fie acoperite de praf. Curăță carcasa bateriei cu o cârpă umedă și identifică aceste însemne. Dacă aceste semne nu se văd, te poți orienta după dimensiunea bornelor, așa cum vom descrie în continuare.

Dimensiunile bornelor

Toate bateriile auto au bornele de diametre diferite, plusul fiind mai gros și minusul mai subțire. Este posibil însă ca acest lucru să nu fie evident, mai ales pentru cineva fără experiență. De aceea, îți recomandăm și următoarea metodă:

Identifică minusul

La toate mașinile moderne, minusul este conectat întotdeauna printr-un cablu la caroseria mașinii. Prin urmare, urmărește traseul cablului conectat pe una din borne și vezi dacă ajunge și face contact cu o parte metalică a caroseriei mașinii. Astfel identifici minusul, celălalt fiind, evident, plusul. 

Măsoară tensiunea bateriei

Cu un voltmetru digital de curent continuu, cu sondele conectate corect (negru la COM și roșu la V - volți), măsoară tensiunea la bornele baterie, ducând sonda neagră la o borna (oricare din ele) și sonda roșie la cealaltă bornă. Dacă pe ecranul aparatului apare o valoare pozitivă, atunci cablul negru este conectat la borna negativă și cea roșie la borna pozitivă, în caz contrar (dacă aparatul indică o valoare negativă) sondele sunt conectate invers. Ai aflat astfel care este plusul și care este minusul.

Dacă nu ești sigur pe ce faci, apelează întotdeauna la specialiști. Echipa noastră este disponibilă pentru a rezolva orice problemă a bateriei auto.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.