bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Cât trebuie să încarce alternatorul

20 Mar 2022 (1 minut de citit)
Alternatorul este un generator de curent care alimentează consumatorii electrici ai unei mașini și menține bateria auto încărcată pe toată perioada cât motorul funcționează. Atunci când motorul este oprit, alternatorul nu mai funcționează, iar consumatorii electrici se alimentează exclusiv din baterie.

Tensiunea normală de încărcare a unui alternator, măsurată la bornele bateriei cu motorul aprins, trebuie să se încadreze între 13,8V și 14,4V. Cu cât mașina are mai mulți consumatori în funcțiune (faruri, ventilație, ștergătoare, muzică, încălzire în scaune etc), cu atât tensiunea la borne va fi mai mică însă fără să scadă sub 13,8V. Dacă mașina are puțini consumatori în funcțiune, atunci tensiunea la borne va crește, însă fără să depășească valoarea de 14,4V. Trebuie menționat că o măsurătoare corectă se face atât cu motorul turat cât și neturat, atât cu consumatori cât și cu consumatorii opriți pentru a simula un regim cât mai variat de lucru.

Dacă alternatorul încarcă mai mult de 14,4V bateria se va supraîncărca, existând riscul ca electrolitul să fiarbă, acidul din baterie să se piardă sau, în cazuri extreme, chiar ca bateria să explodeze. Dacă alternatorul încarcă sub 13,8V, bateria va fi subîncărcată și se va sulfata. În ambele cazuri, durata de viață a bateriei va fi compromisă, aceasta stricându-se mai repede decât ar fi normal.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.