bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

De ce nu pornește mașina

28 Aug 2022 (2 minute de citit)
Mașinile cu motoare pe combustie (benzină sau diesel) pornesc cu ajutorul unui motor electric (denumit electromotor sau demaror), alimentat de o baterie auto, de unde și denumirea de baterie de pornire.

Atunci când se învârte cheia în contact (sau se apasă butonul start), electromotorul acționează pentru o scurtă perioadă de timp asupra motorului (5-15 secunde), bateria alimentează bujiile iar motorul este învârtit de electromotor până când acesta pornește. Atunci când mașina nu pornește, există mai multe cauze, pe care le vom enumera în continuare, în funcție de simptome.

Motorul nu învârte deloc

Atunci când se încearcă pornirea mașinii și nu se aude nimic (sau se aude un „clanc”) sau motorul învârte greu, de obicei cauza principală este bateria de pornire. Aceasta ori este descărcată ori defectă. Pentru pornire se poate înlocui cu o baterie auto nouă sau se poate porni asistat cu cabluri de curent de la altă mașină.

Dacă bateria este bună și motorul nu se învârte, de cele mai multe ori este de vină electromotorul. Se poate porni în caz de urgență prin împingerea mașinii, procedură pe care însă cei mai mulți producători nu o recomandă, pentru a nu risca stricarea motorului prin șocul pe care motorul și cureaua de distribuție îl preiau prin această metodă. Este recomandată înlocuirea sau reparația electromotorului într-un service de specialitate.

Motorul învârte dar mașina nu pornește

Dacă la pornire motorul învârte viguros dar mașina nu pornește, înseamnă că bateria este bună, electromotorul este bun, iar cauza poate fi cel mai probabil din aprindere: bujiile sau fișele de la bujii defecte, motorul înecat (în special la motoarele pe benzină, dacă se apasă de prea multe ori accelerația la pornire, bujiile se udă și nu mai dau scânteie) sau o cauză electrică (siguranță defectă), caz în care schimbarea bateriei nu va ajuta. În acest caz, vă recomandăm programarea mașinii într-un service pentru o diagnoză exactă și remedierea problemei.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.