bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Baterie descărcată

26 Sep 2022 (2 minute de citit)
Pentru început, trebuie să facem o diferență clară între o baterie descărcată și o baterie care nu mai e bună, pentru că nu este același lucru.

O baterie descărcată este o baterie a cărei capacitate de curent (Ah) a scăzut foarte mult, fie pentru că s-a consumat din ea cu motorul oprit (radio, lumină ambientală, faruri, avarii etc), fie un consumator ascuns a tras tot curentul din baterie, atunci când mașina a fost parcată. Așadar, o baterie descărcată este efectul unui consumator (sau mai multor consumatori), care a tras din baterie mai mult decât trebuia. În condiții normale, acest lucru nu se întâmplă deoarece alternatorul asigură pe toată durata funcționării motorului curentul necesar pentru a menține bateria încărcată (ca atunci când folosești telefonul conectat la încărcător). De asemenea, când mașina se încuie, aceasta ar trebui să închidă automat toți consumatorii, pentru a reduce la minim consumul de curent.

O baterie auto care nu mai este bună, presupune ca aceasta, deși încărcată 100%, să nu mai ofere în scurt (la pornire) acea intensitate a curentului (măsurată în A, de cele mai multe ori denumită CCA – eng. curent de pornire la rece) pentru ca motorul să se învârtă și să poată porni.

Dacă bateria este descărcată, aceasta nu va mai putea oferi curent pentru a porni mașina, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că este stricată. O baterie auto descărcată accidental, sau intenționat, își va reveni de cele mai multe ori cu un simplu program de încărcare al unui redresor auto. 

Baterie auto descărcată

Cum știm dacă o baterie este doar descărcată sau trebuie înlocuită

O baterie încărcată 100% are tensiunea măsurată la borne undeva în jurul valorii de 12,60V, în timp ce o baterie descărcată 100% are o tensiune de aproximativ 11.90V. Dacă tensiunea la borne este sub 11.90V, bateria a fost descărcată adânc și se recomandă încărcarea ei cât mai repede, pentru a nu se strica.

Dacă bateria nu a fost descărcată accidental, prin lăsarea unui consumator aprins pentru o perioadă mai lungă, atunci este cel mai probabil ca bateria să fie sulfatată (adică a ajuns la sfârșitul vieții) și să necesite înlocuirea cu una nouă.

Echipa bateriiauto.net oferă consultanță gratuită și intervenție acolo unde a rămas mașina pentru a pune un diagnostic corect și a înlocui bateria cu una nouă sau a încărca o baterie care mai e bună dar a fost descărcată accidental.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.