bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Care sunt simptomele unei baterii auto defecte sau descărcate

20 Mar 2022 (3 minute de citit)
O baterie auto are o durată de viață limitată, în funcție de modul de exploatare și de calitatea bateriei, de obicei aceasta fiind cuprinsă între 2 și 5 ani. Deși de cele mai multe ori bateria pică brusc, fără niciun semn pe care să îl dea cu ceva timp înainte, putem totuși avea câteva aspecte în vedere pentru a pune un diagnostic corect și a vedea dacă bateria trebuie înlocuită.
Verificarea unei baterii auto la domiciliu - bateriiauto.net

Mașina nu pornește

Evident, primul și cel mai întâlnit simptom atunci când bateria este defectă este că mașina nu mai pornește. Rolul principal al bateriei auto este de a asigura pornirea motorului. Când motorul nu pornește, de cele mai multe ori bateria nu are curent suficient și trebuie înlocuită. Există și cazuri când bateria nu este defectă ci doar descărcată. Dacă ai lăsat ceva aprins accidental pe mașină sau dacă mașina a stat mai mult timp nepornită (peste 30 de zile), este posibil ca bateria să fie doar descărcată nu și defectă. În acest caz, se recomandă să dai bateria jos de pe mașină și să o pui la încărcat pe un redresor, apoi să o testezi. De asemenea, poți lua curent de la o altă mașină cu ajutorul cablurilor de curent, însă asta îți va asigura doar pornirea mașinii nu și o redresare a bateriei, întrucât mașina nu are capacitatea de încărcare a unui redresor și cel mai probabil imediat ce vei opri motorul, acesta nu va mai porni. Dacă bateria a fost schimbată cu mai mult de 3-4 ani în urmă, este posibil să își fi atins durata maximă de viață și va trebui să pui o baterie auto nouă.

Există însă și cazul în care bateria este perfect capabilă să ofere curent la pornire, dar electromotorul este defect, caz în care mașina nu pornește. În acest caz se recomandă o vizită cu mașina la service, pe platformă, pentru a repara electromotorul.

Nu se mai aprinde nimic pe mașină

Dacă nu mai funcționează nici farurile, nici plafoniera, nici claxonul, radio sau alți consumatori, este foarte probabil ca bateria să fie defectă sau descărcată. Există însă și cazuri în care problema este de la o conexiune slabă la bornele bateriei. Verifică dacă fișele fac bine contact pe bornele bateriei. Dacă totul este în regulă, poți suspecta o problemă din baterie.

Se aude un zgomot ciudat la pornire

De cele mai multe ori, când bateria este defectă sau descărcată și nu mai poate asigura pornirea motorului, atunci când învârți de cheie sau apeși pe butonul de start, se aude un zgomot ciudat de la electromotor (un fel de cârâit repetat la intervale scurte), semn că acesta nu primește suficient curent pentru pornire. Acest zgomot poate fi însoțit de stingerea și aprinderea repetată a martorilor de bord.

Dacă suspectezi că bateria ta este defectă sau descărcată, poți apela cu încredere la specialiștii noștri care îți vor pune un diagnostic corect direct acolo unde ai rămas în pană cu mașina. De cele mai multe ori, problema este de la baterie, problemă pe care o putem rezolva rapid la domiciliu prin înlocuirea bateriei defecte cu una nouă. Vei evita astfel timp prețios și costuri suplimentare cu platforma și service-ul.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.