menu
×
Vă rugăm să respectați normele de siguranță pentru prevenirea răspândirii noului tip de virus COVID 19. Păstrați o distanță de minim 2m față de operatorii noștri. Vă recomandăm plata cu cardul la livrare.
search
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii presupune ca esti de acord cu utilizarea cookie-urilor. Afla detalii
AM INTELES

Cum functioneaza o baterie auto?

O baterie de 12V cu Plumb-Acid este formata din sase celule conectate in serie, fiecare celula producand aproximativ 2,11 volti. O celula este formata din foi subtiri de placi negative intercalate cu placi subtiri de placi pozitive, toate fiind separate intre ele printr-un material poros, izolator, denumit separator, pentru a preveni scurtcircuitarea. Toate aceste placi negative sunt interconectate formand polul negativ, iar cele pozitive se interconecteaza pentru a forma polul pozitiv al celulei respective. Polul pozitiv al primei celule este conectat la polul negativ al celei de-a doua celule, polul pozitiv al celei de-a doua celule este conectat la polul negativ al celei de-a treia celule si tot asa.

Cea mai uzuala tehnologie de fabricatie a placilor, la ora actuala, presupune un cadru metalic (grila) ce serveste ca suport pentru masa activa care este lipita pe aceasta grila. Substanta care formeaza masa activa a placii pozitive (catod) este peroxid de plumb (Pb02), iar cea care formeaza masa activa a placii negative (anod) este plumbul (Pb). Pentru o performanta mai buna si o durata de viata mai lunga, in compozitia placilor se adauga antimoniu (stibiu - Sb) sau, la bateriile fara intretinere, calciu (Ca).

Celulele sunt apoi cufundate intr-un lichid, denumit electrolit, care este format din acid sulfuric diluat (H2S04). De aici vine si denumirea bateriilor cu plumb-acid. Aceasta combinatie duce la o reactie chimica ce produce energie electrica.

Procesul de descarcare a unei baterii auto

Procesul de descarcare a bateriei incepe in momentul in care la bornele exterioare ale bateriei se conecteaza un consumator (spre exemplu electromotorul care ajuta la pornirea motorului, becurile, radioul etc), curentul stabilindu-se de la catod la anod . Ionii de hidrogen (H2+) sunt transportati la electrodul pozitiv, unde intra in combinatie cu peroxidul de plumb (PbO2), iar ionii de radical de acid (SO4-) se depun pe electrodul negativ, unde reactioneaza cu plumbul. Are loc urmatoarea reactie chimica: Pb02+Pb+2H2S04 -> 2PbS04 + H20, in urma careia densitatea electrolitului scade, acesta descompunandu-se in apa (H20) si sulfat de plumb (PbS04). Din acest motiv, cu cat o baterie este mai descarcata, cu atat concentratia de apa din electrolit va fi mai mare. Ca urmare, in anotimpul rece, o baterie poate ingheta la temperaturi negative, cu atat mai repede cu cat gradul de descarcare este mai mare.

Particulele de sulfat de plumb se depun pe suprafata placilor, intr-o masura direct proportionala cu gradul de descarcare al bateriei. Sulfatul de plumb nu este un bun conductor de curent, fiind insolubil in apa. Acest proces se numeste sulfatare.

Procesul de incarcare a unei baterii auto

Procesul de incarcare a bateriei este procesul invers procesului de descarcare si incepe in momentul in care la bornele bateriei se conecteaza un generator (o sursa) de tensiune electrica, fie alternatorul masinii fie un redresor. La trecerea curentului electric prin electrolit, acidul sulfuric se disociaza si ionii de hidrogen (H2+) se depun pe catod iar ionii de radical acid (S04-) sunt atrasi de anod. Are loc urmatoarea reactie chimica: 2PbSO4 + H2O -> Pb + PbO2 + 2H2SO4, in urma careia apa si sulfatul de plumb se recombina si se transforma in: plumb (care se depune pe anod - refacerea anodului), peroxid de plumb (care se depune pe catod - refacerea catodului) si acid sulfuric, care contribuie la cresterea densitatii electrolitului.

Un ciclu al bateriei se defineste ca fiind un proces de descarcare urmat de unul de incarcare.

Copyright © 2008-2020 - S.C. Amper Media S.R.L. | ANPC arrow_upward