bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

De ce se aprinde martorul de baterie în bord?

12 Nov 2021 (1 minut de citit)
Indicatorul de baterie aprins în bord în timp ce motorul funcționează semnalizează o problemă la sistemul de încărcare, nu o problemă cu bateria, așa cum s-ar putea crede. În acest caz, mașina funcționează doar pe baterie, aceasta fiind în pericol să se descarce.
Bateria este în pericol să se descarce

Martorul de baterie este normal să fie aprins atunci când cheia se află în contact și motorul nu funcționează, însă odată pornit, alternatorul preia funcția de încărcare a bateriei și martorul se stinge. Dacă acesta nu se stinge nici după pornire, cel mai probabil alternatorul este defect sau aveți o problemă cu cablajul.

Cum se verifică alternatorul?

Alternatorul este un generator de curent care menține bateria încărcată pe toată perioada când motorul este pornit. Este antrenat de cureaua de accesorii a motorului și nu funcționează cu motorul oprit. Pentru a verifica buna funcționare a alternatorului, se testează tensiunea la bornele bateriei cu motorul pornit, cu ajutorul unui multimetru de curent continuu. Tensiunea trebuie să fie între 13,8V și 14,4V. Dacă este sub 13,8V alternatorul încarcă prea puțin, existând riscul de a strica prematur bateria. Dacă încarcă peste 14,4V, alternatorul va supraîncărca bateria, de asemenea punând în pericol durata de viață a acesteia.

Dacă alternatorul nu oferă tensiunea corectă, este recomandată verificarea amănunțită a alternatorului într-un service, pentru remediere.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.