bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Consumator ascuns - baterie descărcată

27 Feb 2022 (3 minute de citit)
Orice autovehicul are în componența circuitului electric o serie de consumatori care sunt necesari pentru confortul și buna funcționare a mașinii, cum ar fi: sistemul audio, sistemul de iluminat (exterior și interior), sistemul de climatizare, ștergătoarele de parbriz, bujiile, sistemul de încălzire în scaune dar și calculatoarele de bord și alte componente electronice.

Ce este un consumator ascuns și de ce este important să îl depistăm la timp?

Consumatorii electrici sunt alimentați de bateria mașinii prin sistemul de încărcare - alternatorul mașinii - ce menține bateria încărcată pe toată perioada cât motorul funcționează. Odată cu oprirea motorului, funcția de alimentare a consumatorilor este preluată exclusiv de baterie. De aceea, nu se recomandă folosirea excesivă a consumatorilor (faruri aprinse, plafonieră aprinsă, sistem audio pornit etc) cu motorul oprit, bateria fiind în pericol să se descarce și să nu mai asigure următoarea pornire.

Spre deosebire de acești consumatori evidenți care se închid (automat sau manual) atunci când motorul se oprește și mașina se încuie, un consumator ascuns rămâne în funcțiune și consumă curent din baterie fără ca noi să știm și după ce am lăsat mașina în parcare încuiată. Consumatorul ascuns reprezintă un defect al sistemului electric ce trebuie depistat și remediat, pentru ca bateria să rămână încărcată și să asigure pornirea motorului. 

Cum știu dacă am un consumator ascuns pe mașină?

Dacă mașina pornește greu sau deloc după o perioadă de staționare relativ scurtă (1-2 săptămâni) sau dacă schimbați des bateria mașinii (la maxim 2 ani), este posibil să aveți un consumator ascuns. Echipa bateriiauto.net testează odată cu schimbarea bateriei și circuitul electric al mașinii pentru verificarea consumului în staționare și validarea garanției bateriei nou achiziționată.

Pentru a verifica dacă avem un consumator neautorizat care poate pune în pericol nivelul bateriei, se măsoară curentul în staționare. Această măsurătoare se face cu mașina încuiată, cu ajutorul unui ampermetru care se înseriază în circuitul electric sau al unui clampemtru ampermetric. Deși un consum în staționare de până la 50-70mAh este normal (un bec LED care clipește în permanență, un sistem de alarmă, un calculator de bord etc), orice depășește această valoare poate fi un semn că avem un consumator ascuns.

Cum se depistează consumatorii ascunși?

Deși uneori consumatorii ascunși pot avea o cauză evidentă precum o plafonieră uitată aprinsă, iluminarea din portbagaj care nu se stinge, alarmă care se declanșează mai des decât ar trebui etc, alteori cauza poate fi un scurtcircuit în sistemul electric, releu defect sau alte cauze ascunse, destul de dificil de depistat fără ajutorul unui specialist.

Verificare consum în staționare

Unde se poate remedia problema consumatorilor ascunși?

În București, vă recomandăm service-ul de electrică auto Darius Alarme, unde o echipă de profesioniști cu o vastă experiență în domeniu vă stă la dispoziție pentru identificarea și remedierea problemei.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.