bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Cum se verifică dacă o baterie auto mai este bună

19 Apr 2021 (3 minute de citit)
O baterie auto, denumită și baterie de pornire, se poate verifica dacă mai este bună (dacă mai este capabilă sa ofere suficient curent pentru a porni motorul) prin mai multe metode, pe care le vom prezenta în continuare.

Unul din rolurile principale ale unei baterii auto este acela de a oferi curentul necesar pentru pornirea motorului. Această caracteristică se regăsește pe eticheta bateriei sub forma indicativului CCA (cold cranking amp - curent de pornire la rece) și se definește ca fiind cantitatea de curent pe care o poate furniza bateria la -18 grade Celsius, timp de 30 de secunde, fără ca tensiunea la borne să scadă sub 10V (această valoare de 10V depinde de temperatura ambientală și poate fi uneori mai mică de 10V). De obicei, o baterie de pornire se testează prin următoarele metode:

Tester pentru baterii auto prin conductanță

Tester profesional de baterii auto

Pentru un rezultat corect, se recomandă ca înainte de testare, bateria să aibă o stare de încărcare de minim 70%. Testerul prin conductanță afișează valoarea curentului de pornire pe care bateria este capabilă să îl producă la pornire și îl afișează alături de unul din mesajele următoare:

  • OK

bateria este bună, adică oferă curentul de pornire pe care îl declară producătorul

  • OK și REÎNCARCĂ

bateria este bună, dar trebuie încărcată. În acest caz se recomandă încărcarea și retestarea bateriei

  • DEFECTĂ, SCHIMBĂ

bateria este defectă și necesită înlocuire

  • ÎNCARCĂ ȘI RETESTEAZĂ

testul nu este concludent pentru că bateria este descărcată. Se recomandă încărcarea și retestarea bateriei

Tester cu șunt pentru baterii auto

Tester cu șunt pentru baterii auto

Testerele cu șunt testează bateria în condiții reale, introducând o sarcină în circuit, de o valoare egală cu jumătate din curentul de pornire al bateriei, care se menține timp de 15 secunde. Dacă în acest timp tensiunea bateriei nu scade sub valorile din tabelul de mai jos (în funcție de temperatură), atunci bateria este bună.

Temperatură baterieVoltaj minim în sarcină
37.8°9.9 V
32.2°9.8 V
26.7°9.7 V
21.1°9.6 V
15.6°9.5 V
10.0°9.4 V
4.4°9.3 V
-1.1°9.1 V
-6.7°8.9 V
-12.2°8.7 V
-17.8°8.5 V

Tehnicienii noștri îți stau la dispoziție cu un test gratuit al bateriei auto, test ce ar trebui făcut cel puțin o dată pe an, de preferat înainte de sezonul rece, atunci când bateriile sunt mai predispuse să cedeze.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.