bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Ce se întâmplă dacă mergi cu alternatorul stricat

29 Aug 2022 (1 minut de citit)
Alternatorul este un generator de curent care menține bateria încărcată și furnizează curent către consumatorii mașinii pe toată perioada funcționării motorului.

Atunci când alternatorul se defectează, bateria preia toți consumatorii mașinii. Farurile, ventilația, ștergătoarele, sistemul audio, calculatoarele de bord, motorul în sine (mai ales în cazul motoarelor pe benzină care folosesc scânteia dată de bujii pentru aprindere) și tot ce funcționează cu electricitate vor consuma curent din baterie. 

Mașina va funcționa atât timp cât va rezista bateria, după care se va opri și nu va mai porni. Timpul cât o mașină poate merge cu alternatorul defect este determinat în funcție de dimensiunea bateriei (cu cât bateria are o capacitate mai mare - Ah - cu atât va rezista mai mult) și de consumul de energie al mașinii (cu cât se folosesc mai puțini consumatori cu atât bateria va rezista mai mult). 

Un alternator defect va descărca bateria complet și mașina nu va mai porni

Dacă alternatorul se defectează (acest lucru este indicat de cele mai multe ori de martorul de baterie care se aprinde la bord), trebuie limitat la maxim consumul de curent prin stingerea tuturor consumatorilor care nu sunt esențiali, pentru a putea ajunge în siguranță la service. Nu este recomandat să mergeți cu alternatorul defect, mai ales pe distanțe lungi, deoarece există un risc real ca mașina să se oprească în mers, prin descărcarea totală a bateriei.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.