bateriiauto.net - Baterii cu montaj la domiciliu

Ce durată de viață are o baterie auto?

20 Apr 2021 (2 minute de citit)
Durata de viață a unei baterii auto depinde de mai mulți factori precum frecvența cu care se merge cu mașina, pauzele de staționare, distanța parcursă, calitatea bateriei și altele. Statistic, durata medie de viață a unei baterii auto este între 2 și 5 ani.

Ca regulă generală, o baterie va avea o durată de viață cu atât mai lungă cu cât starea de încărcare se menține mai apropiată de 100%. Acest lucru se întâmplă deoarece în procesul de descărcare al unei baterii, electrolitul (acidul sulfuric) se descompune în sulfat de plumb (care se depune pe plăci) și apă. La încărcare, se întâmplă fenomenul invers: sulfatul de plumb se recombină cu apa și crește densitatea de acid sulfuric din electrolit, eliberând placa de sulfat de plumb. Problema apare atunci când starea de descărcare a bateriei se menține pe perioade lungi, deoarece sulfatul de plumb aderă la placă nemaiputându-se recombina decât parțial. Aici intervine fenomenul de sulfatare, care reprezintă cea mai frecventă cauză pentru care bateriile cedează.

Prin urmare, durata de viață a bateriei depinde de modul în care se reușește menținerea stării de încărcare mai aproape de 100%. De exemplu, o mașină care merge drumuri scurte și are porniri dese va solicita o cantitate mai mare de energie din baterie, pe care alternatorul nu va avea timp să o recupereze. Bateria va sta astfel într-o stare de descărcare mai mare și va ceda mai repede decât o baterie care deservește o mașină care circulă pe distanțe lungi, acolo unde alternatorul are timp să o încarce.

Un alt factor important îl reprezintă capacitatea bateriei. O baterie cu o capacitate mai mare va avea o durată de viață mai lungă decât o baterie cu o capacitate la limita compatibilității. Calitatea bateriei reprezintă și ea un criteriu important pentru durata de viață. O baterie cu o tehnologie superioară (AGM sau EFB) care are performanțe mai bune față de o baterie clasică, va avea o durată de viață, evident, mai mare decât cea din urmă. Bateriile de tip AGM sau EFB au o construcție specială care le conferă cicluri de încărcare/descărcare de 2-3 ori mai lungi decât bateriile cu tehnologie clasică plumb-acid. 

Greutatea bateriei este un criteriu de alegere pentru o baterie bună. Cu cât este mai grea, cu atât bateria este mai bună.

Pentru a prelungi durata de viață a bateriei, mai ales în cazul unei mașini care circulă mai mult prin oraș, se recomandă să testați și să încărcați bateria cu un redresor, de preferat înaintea sezonului rece, pentru a o aduce la starea maximă de încărcare. Tehnicienii noștri se pot deplasa la domiciliu și pot face acest lucru pentru dumneavoastră, asigurându-vă pe toată perioada procesului de reîncărcare, o baterie temporară de service.

Recomandă acest articol:
Cauți o baterie auto?

Livrăm și montăm baterii auto la domiciliu. Testăm bateria veche, măsurăm alternatorul și validăm pe loc garanția. Service autorizat R.A.R.